Pravilan razvoj Vašeg deteta

Ukoliko želite da Vaše dete maksimalno razvije sve svoje potencijale morate pre svega znati da je to jedan dugačak i veoma zahtevan proces koji se ne može ostvariti preko noći. Detetu je prvenstveno potrebna velika mera ljubavi, nežnosti i sigurnosti. Ove tri stavke predstavljaju pravilan oslonac za njegov razvoj kroz dalji život.

Period kada naša deca najviše rastu i kada se najintenzivnije razvijaju je upravo period od njihovog rođenja pa do šeste godine njihovog života. Upravo u tom periodu deca najviše napreduju na fizičkom, psihičkom ali i mentalnom planu. U ovom periodu deci upravo treba pružiti maksmalno pažnje. Mnogi misle da je pubertet period kada se deca najviše razvijaju i kada se formiraju kao ličnosti, ali ovakvo mišljenje nije potpuno tačno.

pravilan-razvoj-img

Roditelji moraju znati da su sva deca različita. Neka deca napreduju brže od ostalih, dok neka napreduju sporije. Ovakve stvari ne treba da brinu roditelje jer se dečiji mozak vremenom postepeno razvija i formira. Na kraju je ipak najbitnije da se dete pravilno formira i da ono bude zdravo, srećno i zadovoljno. Da bi se sve ovo ostvarilo, još u ranom detinjstvu roditelji moraju biti apsolutno posvećeni svojoj deci i pružiti im svu neophodnu pomoć.

Deca su kao mala veoma radoznala, često nemirna i vide život kroz jednu igru. Kako bi Vaše dete bilo apsolutno ispunjeno potrebno je da mu osim ljubavi i brige pružite sve uslove da se fizički pravilno razvije. U ranom detinjstvu se preporučuje što više fizičkog angažovanja kao što su: šetnje u parku, igranje fudbala, preskakanje lastiša… Svakako da Vašu decu treba što više stimulasati da se igra u društvu sa vršnjacima, kako bi naučilo kroz igru koji je pravilan način za upoznavanje, komuniciranje i druženje, što će mu pružiti dalji osećaj za sklapanje novih prijateljstava u životu.